ID
77
PošiljateljZofka Kveder
Poslano izLjubljana
Poslano vTrst
Datum1. 3. 1898
Vir
teme
NUK, Ms 703
Kultura in umetnost · Ženske revije

Velecenjena gosp. pisateljica!

Hvala lepa za prijazne besede v listku «Slovenke». – Nisem se nadejala, da mi boste tako naklonjeni. – Kako sem bila vesela, ko sem brala Vaše vrstice. Torej smem res verjeti svojim tajnim željam, smem res upati, da se mi izpolnijo!?

In moje povestice bodo res za rabo!? – O, drugič se hočem že potruditi, učiti se hočem in vaditi, in če mi še Vi kdaj pomorete s svojo prijazno sodbo, se mi bo gotovo posrečilo, da kaj dosežem.

Torej moje zadnje pismo Vas ni užalilo!? -Jas sem se že res bala. -Včasih sem tako čudna in pišem tudi vse vprek, kakor mi je ravno krog srca. Veseli me neizrečeno, da sle zadovoljni z menoj – in moj ubogi listič naj bi bil za javnost – pravite! –

Pisala sem vse skupaj, pismo in one spise, v pisarni v bogzna kolikih presledkih in u vednem strahu, da me šef ne zasači. Doma sem pisala le ono sličico «Pri oknu».– Pa zdaj bo že bolje! – Nisem imela doslej svoje sobe, a ta teden dobim sobico, kjer me ne bo nihče motil. Danes sem si kupila lep tintnik, stensko torbo za pisma in peres; kar veselim se že, kako prijetno bo gori v moji sobici!

Torej «Tak otrok» Vam je še precej všeč, kcrkor pišete. No, resnica je vse od a do z. – Da sem samo do srede nadaljevala s spomini, je zato, ker sem s 15. letom res odšla domov, in kaj naj neki zvem v mali naši vasici o svetu!? – Pa če je prav, napišem še kdaj kaj iz svoje preteklosti.

Ko bi bila mogla upati, da bi mi bili sami pismeno odgovorili, naznanila bi bila gotovo že zadnjč svoj naslov. – Žal mi je pa vendar le, da tega nisem storila – lahko bi imela sedaj Vaš list že v rokah.

Torej jaz, kakor sem že zadnjič povedala, spadam k uradniškemu osobju tukajšnjega odvetnika dr. Ivana Šusteršiča, zadostuje torej za naslov opomba, da sem v njegovi pisarni.

Ako mi pa hočete pisati na moje stanovanje, pa prosim: Poljanski nasip št.14 pritličje.

Še enkrat hvala lepa za Vašo prijznost. Nestrpno bom pričakovala Vašega lista.

Z najodličnejšim spoštovanjem se Vaši naklonjenosli priporoča

Vaša Zofka Kveder.

Ljubljana, 1. III. 98.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.