ID
80
PošiljateljZofka Kveder
Poslano izLjubljana
Poslano vTrst
Datum3. 7. 1898
Vir
teme
NUK, Ms 703
Kultura in umetnost · Ženske revije · Praga · Finance

Ljubljana, Poljanski nasip št. 14, 3. VII. 98.

Blagurodna gospica!

V prilogi pošljem zopet nekaj za morebitno uporabo v «Slovenki». Ako še niste popravili one moje povesti brez naslova, prosila bi, da mi jo vrnete. Nekaj bi rada premenila.

«Pri zdravniku» ste itak dejali, da se svoječasno porabi.

Še nekaj bi prosila, – upam, da ne bodete napak tolmačili. – Jaz imam namreč zadnji čas vrlo mnogo stroškov, vrhu tega se nameravam v jeseni preseliti v Prago, da se še nekoliko naobrazim. Naravno je, da moram paziti na vsak izdatek. Prosim torej, velecenjena gospica, če bi bili tako prijazni, uredite, do se mi «Slooenka» za drugo polletje l.l. pošilja brezplačno. Naročena sem še na «Zvon», «Dom in svet», «Nado» in «Vienac» in teško mi je zmagovati vse naročnine.

Agitirala sem nekaj za list, pa brez uspeha. Nekaj si jih list izposodi, nekaj jih pa stvar ne zanima. Nekatere so mi celo dejale, da «Slovenka» niti pravega programa nima, da so sotrudniki ženskega glasila večinoma moški, da se priobčuje preveč prevodov itd. – Je pač težava vsem ustreči.

Tudi gospodične in gospe, s kolikimi sem se seznanila, so jako mrzle. Takrat še kimajo in potrjujo, ko človek sedi pri njih, stori pa nobena nič.

Upajmo, da se kdaj vendar prebudi naše ženstvo iz te nesrečne letargije.

Z najodličnejšim velespoštovanjem

Vas pozdravlja Vam vdana

Zofka Kveder.

Faksimile tega pisma še ni na voljo.