ID
82
PošiljateljZofka Kveder
Poslano izLjubljana
Poslano vTrst
Datum5. 10. 1898
Vir
teme
NUK, Ms 703
Kultura in umetnost · Trst · Ženske revije

Ljubljana, 5. X. 98.

Predraga gospodična!

Res ne vem, kako bi se Vam zahvalila za Vaš zadnji list. Jokala sem se, ko sem ga brala, četudi nisem ravno premehke narave, kakor ste videli. – Zdaj že zopet delam, namreč spisujem! Tako sem vesela, da se mi je zopet povrnila ljubezen do dela! – ln to se imam zahvaliti Vam! O tako sem Vam hvaležna! – Draga gospodična, ne morete si misliti, kako sem Vam vdana, kako Vas spoštujem in ljubim! – Prav prisrčno se Vam zahvaljujem za Vaše prijazne ponudbe. Prve seveda ne morem sprejeti, saj bi bilo vendar greh zlorabiti dobroto drugih, dokler sem zdrava in mlada. Oprostili mi boste, kaj ne, četudi Vašega drugega predloga za sedaj ne uporabim. Ne dvomim, da bi mi ne bilo bolje, ali mene kar vleče v Prago in tja gor na slovanski sever. Čez kaki dve, tri leta bi se pa v resnici rada nastanila v Trstu. –Torej prav iz srca se Vam zahvalim. Uverili ste me, da so še dobri ljudje na svetu. Tako sem sama in dasi sem res samostojna in odločna, včasih s tem vendar ne izhajam. Potrebujem prijateljstva in naklonjenosti, in sicer takega, ki ne izvira iz sebičnosti. A takega mnogokrat pogrešam in potem postanem vsa potrta in obupana. Ne veseli me nič in nekako trmoglavo in jezno hodim okrog.

O Vaše zadnje pismo mi je tako drago! – Smejali se boste morda, če Vam povem da sem ga poljubovala, a jaz sem že taka: vse brez meje. – Aškerc mi je pisal, –vem, da se imam tudi to zahvaliti Vam! – Jutri ga obiščem. Vprašala bi ga rada mnogo stvari, a nekoliko se ga skoro bojim. Pa menda se privadim, saj ima tako dobre oči.

Moj šef je tak, kakor je bil, pa potrpeti hočem na usak način do 1. svečana. – Včasih mi sicer vre kri, a premagam se – še štiri mesece! –

V kratkem spet kaj napišem in pošljem! –

Prav prisrčno Vas pozdravlja

Vaša iskrena in vdana

Zofka .

Še enkrat prav prisrčna hvala za Vaš list!

Faksimile tega pisma še ni na voljo.