ID
931
PošiljateljMarica Strnad Cizerlj
Poslano iz
Poslano v
Datum21. 4. 1898
Vir
teme
NUK-Ms 703
Izobraževanje · Osebna razmerja · Ženske revije

Draga Marica!Tukaj spet nekaj malega. V delu imam tisto že napovedano zgodovinsko študijo ,,Slovanov’’, ki mi dela mnogo posla. Poleg študiram in čitam francoski, prvega naročim si pa rusko slovnico. Tudi moja kolega spravila sem tako daleč, da čitata hrvatski. Tirjata me vedno za kakšen hrvatski slovar, ker bi se rada resno prijela tega jezika in se vpisala čim prej kot uda hrvatske Matice. Prosim, ako je možno, pošlji mi ti kakšen slovarček, jareninski kaplan nas bo pa zalagal s knjigami, ker je že dolgoletni ud hrvatske Matice.

Sedaj imamo novega župnika in ta se peča z ruskim jezikom. Tudi on ima mnogo knjig. V kratkem bom potrkala pri njem. Tistej kmetici, ki je vpletena v današnjo pošiljatev, sem obljubila posoditi ,,Slovenko’’, a kakor sem ti že pravila enkrat, manjkajo mi vse številke od 1 do 13., potem št. 14. in 26. Prosim Te v imenu dobrega smotra, priskrbi mi jih, da ji ponesem Slovenko.

Moja visoka pesem ljubezni je torej dosegla svoj fine brez želje po da capo. Con truco so se vrstili takti začetkoma, včasih celo furioso, crescendo, accelerando, potem pa je že nastopilo decrescendo in zadnji takti odzveneli so morendo - pianissimo …

Sedaj sem pa po srcu vsa Tvoja.

V svojem pismu praviš, da se mi ni bati Milke, češ, ona ima drugih dovolj! Kaj pa drugače? Glej, moj strah je vendar opravičen, punče moje!

Duša, kako se imaš? Ali si zdrava? Preobložena si z delom, vem, a dekliše, ne ženi se preveč, glej, takih kakor si Ti, je škoda! Kako krasna je Fata morgana, kako se naslajam z njo, oh, mnogo bolj kakor s ъKatzenstegomъ! Hahaha, kako sem pogorela? Ali naj spregovorim prihodnjič enkrat o njem in o mojej hvali s Teboj? Ne boš huda? Piši mi!

Pri nas smo sedaj kako v raju! Vse zeleno in v cvetju. Človek ne more ostati v izbi. Po šoli gremo navadno v gozd, kjer ostanemo do večerje. Delam samo zjutraj. Vstajam navadno takoj po petih. Tudi goslim je odmerjen vsak dan določen čas.

Čim bolj človek dela, tem bolj se vnema za delo.Sedaj pa je bil čas za na pošto.

Iskreno te pozdravlja

vsa Tvoja Marica21. 4. 98

Faksimile tega pisma še ni na voljo.