ID
937
PošiljateljMarica Strnad Cizerlj
Poslano iz
Poslano v
Datum
Vir
teme
NUK-Ms 703
Izobraževanje · Branje · Vreme

Drago moje punče!V prilogi je tista, že večkrat omenjena “zgodovinska študija”. Delo je bilo na široko zasnovano, a ne vem, ako bi Ti ugajalo, zatorej Ti pošiljam tukaj samo prvi del v oceno. Doma že imam pripravljeno še jedno polo za tisk, kjer obravnavam največja nasilstva germanizacije, počenši v 7. veku.

Sicer Ti pa prilagam tudi nadaljevanje, katero mi pa moraš vrniti, ker še merim stvar malo predrugačiti.

Če hočeš, nadaljujem torej vso zgodovino do danes, a tiskati ne smeš prej, predno Ti ne morem jamčiti, da bo razprava uspela tako daleč, da potem nadaljevanja ni treba pretrgati, saj veš, da nisem zanesljiva.

Ako se bo tiskalo vse, tedaj se mora v začetku tiskati i to, kar je prečrtano.

Moje mnenje je, da bi ta razprava ne bila neumestna za naše ženstvo, katero v naših šolah ničesar ne izve o minolosti Slovanstva, pozneje se pa ne zanima za vire, iz katerih bi lahko zajemalo. Zato pa more drugi del biti še mnogo poljudnejši, da ga bodo čitale.

Ako pa imaš sušo, tedaj pa le tiskaj prvi del, kajti jaz menim, da ni tolicega pomena, če v jednej št. izostane nadaljevanje poučne razprave, kakor pa da izostane nadaljevanje kake povesti, a zgodovinski del mi vsekakor moraš vrniti čim prej tem bolje, da ga izpremenim in nadaljujem.

Sedaj študiram Un coeur de femme od Paola Bourget. Ta pa piše mnogo težji jezik kakor Daudet, no pa človek mora biti strog samim seboj, ako hoče kaj doseči.

Kakor lani, imamo i letos v Št. Jakobu [maperje], a letos je samo jeden častnik, a ta zato Slovan - Poljak, панславист, kar je redkokedaj pri vojakih.Ali o Rusih ne sme slišati, mené, da panslavist ne bi smel biti nobeden rusofil, kajti Rusija je bila kriva na deljenju Poljske ter je Poljake prepustila na milost in nemilost Nemcem. In kako Poljake zatira še dandanes, da še z večjo nestrpnostjo kakor Germani. Na Litovskem je pod globo prepovedano govoriti javno v poljščini. Kedor se zasači, plača prvikrat, če se ne motim 50 rubljev, drugikrat 100 in tretjikrat je aretovan in zaprt.

In še več slučajev takega nasilstva - nikoli se mu jih ne izmanjka - ker je blizu ruske meje doma - in ne da bi jih študiral iz sovražnih virov, ampak kot opazovalec.

Jaz se mu seveda jako protivim, navajaje to, kar vem iz Slov. sveta in drugih enakih virov, a on pravi, da je vse to le na papirju, kar se piše n. pr. novejem razvoju šolstva in t. d.

Poljak sovraži Rusa, Nemca pa zaničuje. Ako hoče Poljak n. pr. grajati obnašanje svojega rojaka, pravi, da se vede kakor Nemec in sploh vse slabo identifikujejo z nemškim.

Fant je splošno izobražen. Nemški ne govori dobro, ker čita samo poljske novine in literaturo, razume pa vse slovanske jezike.

O priliki, ko sem ga vprašala, ali zna tudi francoski, rekel mi je s posebnim ponosom: “Ne, a zato znam češki.”

Spravil je v našo družbo jako zanimivo življenje, le grozen Don Juan je, to mi ne ugaja, a zanj kakor Slovana se pa navdušujem.

Majnika enkrat, namerava priti k meni Micka, a vremenska poročila pravijo, da bo skoz neugodno vreme z malimi izjemami, tudi njena sestra je zbolela, tako da menda nič ne bo kruha iz te moke.

Nič ne de, če bo slabo vreme, kajti o grdem vremenu storim mnogo več kakor o lepem.

Letos je letni vladar solnce. Kakor se sploh kaže, bo poletje jako vroče in tako štejem in se nadejam, da Te bom videla še prej, ker bote imeli prej sklep radi vročine, kaj?

A če Ti bo ugajalo, duša božja, nekaj dnij več boš pač morala žrtvovati meni, ali?

Naš župnik ni prijatelj učiteljem! Naša inteligenca odpada ud za udom od našega časniškega venčka. Ljudje se zanimajo zgolj za lokalne razmere. Najbolj jim ugaja “Slov. gospodar” s svojimi vaškimi novicami.

O Bože moj, kako jih mora človek držati, da jih vsaj nekaj ostane poleg. Edinost jim je pretržaška, “Mir” prekoroški, a tega ne pomislijo, da smo vsi Slovenci, kateri se bore z jednakoj usodoj.

O sancta simplicitas! ………………………………. Márica, saj jih poznaš! Veš, reve, nimajo nobeden tacega angelja, kakor si Ti!

Zbudila si me iz moje duševne onemoglosti, rešila me one opasne ljubezni, katera je brez sledu izginila iz mojega srca, kjer kraljuješ sedaj Ti v največjem absolutizmu.Iskreno te poljublja vsa tvoja Marica

Faksimile tega pisma še ni na voljo.