ID
999
PošiljateljLjudmila Poljanec
PrejemnikZofka Kveder
Poslano izLjubljana
Poslano vTrst
Datum28. 2. 1899
Vir
teme
NUK Ms 1113
Ženske revije · Uredniško delo

Velecenjena gospica urednica!Nemalo sem se začudila, videč v zadnji »Slovenki« vaš psevdonim »Z« - ki naj bi bil identičen z urednico! Vsa čast, da ste prevzeli težavno uredniško breme na krepke rame! A zakaj je gospica Marica odstopila – tega še sedaj ne umévam, morda se mi s časoma zjasni v glavi – zakaj! – A mislim si pač – vsaka stvar ima svoj pomen in vzrok takisto tudi ta!

Gospica M. je častno reševala dano, a ne prosto vsprejeto nalogo, ustvarila nam je list, pomogla mu na noge, a sedaj ga okrepljenega izročila drugim rokam! Da ji gre za to zaslužena čast in hvaležnost od našega – zavednega ženstva – je umevno samo ob sebi!

Da ni g. Marica žela zaslužene hvale od njenih rojakinj – ko so jo nekatere naravnost obsojale kot pretirano emancipiranko – to je krivda časa – napredku ženskemu osobito sovražnega!

Kadar se razjasni ta mrak, – ko nastopi doba zlate prosvete – bodo i sedaj se dremajoče Slovenke spoznavale v njej duhovito, po blagih vzorih hrepenečo ženo – kakoršnih daj Bog slovenskemu narodu prav mnogo!

Pa do tedaj še je dolgo, dolgo! –

Vam velecenjena gospica urednica, sem napisala te vrstice prav preprosto – od srca!

Sedaj pa še javim nekaj druzega – prav tako od srca, vprašam namreč prav preprosto, kaj delajo drobne pesmi moje, koje sem že dvakrat poslala »SL« - pa še doslej o njih ni bilo glásu! –

Želela bi velecenjena gospica, da mi vsaj kratko odgovorili pismeno! Vedela bi namreč rada, ali naj jih pošljem več ali pa! –

Srčno vas pozdravlja s slovenskim »Živela«

udana

Ljudmila Poljanec

učit. v MarijaniščuLj. 28. II. 99

Faksimile tega pisma še ni na voljo.